IMATGES DE TARDOR

La tardor arriba pausada però es torna poderosa tant aviat s’assenta en el calendari. Beneïda tardor, que ordena els assumptes i les persones dotant-los d’una dinàmica que concorre en la rutina. La sensació de calma desplaça la rauxa esvalotada i aclaparadora de l'estiu. La temperatura es desinfla a poc i a poc i es desploma tant aviat arriben les primeres pluges, acompanyades a estones d'un solet, que promet assistir, com una llevadora amatent, el naixement dels bolets i de les fruites típiques d’aquesta temporada.

L'esdevenir cíclic de la natura segueix continuadament, any rere any, amb el seu ritme inalterable. És tan dolça aquesta serenor que convida a la reflexió i a la recapitulació del viscut fins ara. És el moment de tancar les portes, les finestres i els balcons de les cases i dormir tapats entre  llençols i flassades que aniran augmentant els seus efectius i nombre, cobrint-se amb altres mantes com qui munta amb paciència una ceba. Oh!, la sensació de desaparèixer del món dins el llit vestit de tardor, arraulir-se enmig de la seva flonjositat quan s'acaba el dia. És una sensació que no té preu.

La tardor té la seva pròpia olor: fa olor de ceps acabats de veremar, de raïm portat a la cooperativa i emmagatzemat als cups, una olor dolça, intensa, a mig camí entre l'originalitat primigènia i el producte enllestit i fermentat, a punt per al tast i el delit. I aquesta olor es barreja amb la de les garrofes i les olives, encara verdes i dolorosament amargues, que donaran l'oli novell de la primera premsada i que tastarem sobre rostes amarades i cruixents després del seu pas per les brases. 

La tardor té també el seu sabor especial, fet d'ametlles madures, de panellets acabats de coure, de dolços d’avellana i de figues de coll de dama, amb la seva goteta de mel. La tardor anticipa l'olor del Nadal que sentirem acostar-se a grans gambades. 

La tardor pràcticament obliga a recollir pàmpols caiguts en qualsevol carrer, vermells, encesos i fràgils. És deliciosa la parsimònia de les fulles caient lentes dels arbres, perquè ja ho tenen tot fet i desconeixen la pressa, el roig guerrer de les plantes quan es transmuten i sobretot, l'aire fred que travessa la ciutat pentinant-li una clenxa de banda a banda amb la punxa esmolada d’una espasa. L'esgarrifança que provoca fa pensar en l'hivern, i l'hivern en el Nadal. Caldrà parlar-ne en una altra ocasió.

Ve a continuació un recull d'imatges de com pintors i pintores de diferents èpoques han vist la tardor. 


Autumne
Arcimboldo

Connie Tom

Leonid Afremov

Frank Wilson

Dimitri Boyan

Hojas de Otoño
Flavia Schreiber

Marilyn Parker

Evgeny Lushpin

Evgeny Lushpin

Gabriela Wilkins

John Everett Millais

Nancy Guzik




Comentaris