ÀPATS D'HIVERN: PLAER ASSEGURAT


Cada estació té la seva pròpia tradició gastronòmica i si bé és cert que hi ha moltes menges que es poden tastar i gaudir durant tot l’any, n’hi ha algunes d’estacionals que estan perfectament emmarcades dins el calendari de l’any.

L’hivern, contra el que pugui semblar, és molt ric en productes que com l’oli novell, el calçot o l’escarola, es converteixen en menges populars que es gaudeixen igual en la intimitat de les llars i dels dinars familiars com de forma compartida al carrer en forma de menjades col·lectives en un clar ambient de festa.

La gastronomia catalana engloba en el seu receptari popular un univers de sabors, producte de la combinació d'ingredients de gran qualitat i d’aquells que s’anomenen de quilòmetre zero.



Rostes: el més senzill



Comencem pel més bàsic,fonamental i imprescindible: l’oli. El mes de desembre és el de la collita de les olives. Avui dia es fa d’una forma molt més mecànica que com ho feien els nostres avis i besavis, però el resultat ve a ser el mateix: el producte es porta a la cooperativa on s’elabora l’oli nou. El de la primera premsada dóna lloc a una festa popular exquisidament senzilla, que és la rostada popular. El protagonista és l’oli, per descomptat, amarant les rostes ben torrades sobre un foc de brases lentes i acompanyades d’una arengada o un tall de llonganissa i per fer-ho baixar tot, un bon raig de vi negre, pres directament d’un porró aixecat amb gràcia. Una delícia per la seva simplicitat i pel seu sabor.


Un plat tradicional no prou conegut: el xató



Una altra festa de caràcter popular al voltant d’un plat és la xatonada. El seu origen està molt disputat i són diverses les poblacions (Vilanova i la Geltrú, Sitges, Vilafranca del Penedès) que s'atribueixen seva maternitat, encara que sembla bastant clar i documentat que el seu origen està al Vendrell, capital de la comarca del Baix Penedès.

La xatonada es celebra just entrat el mes de febrer, en el moment en el que les escaroles són tendres i tenen el cor blanc, quan encara no han agafat la seva amargor característica, són fresques i es deixen treballar amb facilitat. L’escarola és la base del xató però no pas la seva característica fonamental. Aquest paper cal deixar-lo a la salsa, autèntica protagonista de la preparació. Els ingredients que acompanyen l'escarola són filets d'anxova, tonyina en oli, bacallà dessalat i esqueixat, olives arbequines i es presenta juntament amb diferents truites: de mongetes blanques, d'albergínia i de carxofa. S’acostuma a servir en una cassola de fang cuit i esmaltat, on es disposa la preparació per portar-la a la taula.



El secret del plat està en la salsa, anomenada "romesco", molt característica i comú a tot el litoral de Tarragona. Salsa típica dels pescadors de Tarragona i altres poblacions costaneres com Cambrils, Salou o el propi del Vendrell, acompanya amb el mateix encert diversos plats de peix, de verdura, els típics calçots de Valls i per descomptat, les amanides de l'estil del xató.

En un xató tradicional, el romesco és completament imprescindible. Consisteix en una picada de fruits secs, pebrots de romesco, tomàquets i alls escalivats, pa torrat, oli d’oliva, vinagre, sal i pebre vermell.




Aquesta salsa s'aboca generosament sobre de l'escarola, la tonyina i el bacallà, juntament amb els altres ingredients. D'aquesta manera, la salsa impregna l'escarola i el bacallà, conferint unes qualitats gustatives i olfactives realment úniques. El sabor una mica picant i un punt acre, es veu endolcit per la tendresa de l'escarola i el bacallà. El contrast omple la boca, la fa salivar i la seva textura cruix entre les dents, fent explotar un sabor ple de matisos que evoquen la terra, el mar, els horts florits i rics de la primavera, cultivats amb tenacitat al costat del mar a Catalunya.

Per acompanyar el xató degudament, s'ha de fer preferentment amb un vi negre del Penedès, que regui la taula amb les seves bondats, despertant els sentits dels comensals amb clares evocacions d'un momentani retorn a l'Edèn, resultant de tot això una experiència gastronòmica vivament recomanable.


I finalment, les calçotades




Tot i que són pròpies de Valls  i de les poblacions de l’Alt Camp, les calçotades estan molt esteses per tota la geografia tarragonina, constituint una nova raó per fer una celebració popular al voltant d’un producte tan senzill però tan efectiu com és un calçot.

La seva preparació és molt senzilla: els calçots es col·loquen al damunt de les brases i es van coent fins a estovar-se. Per efecte del foc i del carbó per fora queden totalment ennegrits però un cop enretirada la primera capa, del seu interior sorgeix una ceba dolça, ferma, saborosa i força atractiva, que es suca en una salsa amb les mateixes característiques que la del xató i que li donen al plat una gràcia que cal tastar ni que sigui un cop a la vida.



És aquesta una menja comunitària que es planteja tan a nivell familiar com al carrer, com una festa, una excusa per ajuntar-se amics i familiars per anar fent sense límit de temps, mentre quedin calçots i aquests es mantinguin calents embolicats en paper de diari al damunt d’una teula de panxa enlaire.
I al darrera? Doncs ja que hi ha un bon foc encès, el segon per aquell qui encara tingui un budell buit el més apropiat és carn a la brasa, carxofes, seques... pa torrat per acabar d’escurar els morters que contenien la salsa. Un bon vi de la Terra Alta o del Priorat ajudaran a assaborir encara més de la menja. I de postres? Una taronja!!


Quan sigui primavera caldrà parlar d’altres menges, més encara quan ens acostem a Setmana Santa després de la Quaresma però ara en aquest moment, si teniu oportunitat de tastar unes bones rostes, una xatonada preparada com cal o una calçotada, no us ho penseu. Gaudireu seguríssim.


La gastronomia, també és Cultura... i en majúscules.

Comentaris