ADÉU A FORGES



Avui ha mort Forges, nom artístic (i de guerra) del dibuixant Antonio Fraguas de Pablo.

Ninotaire dotat d’una fina ironia, d’una visió pragmàtica del món i d’una gràcia innegable per traslladar tot un discurs, una circumstància, una situació, a una única vinyeta còmica que precisament per explicar de forma entenedora i divertida una situació de vegades dramàtica, té encara més mèrit. Per greu que sigui la situació, el Forges dibuixant sempre va arrencar un somriure amb les seves sortides.

D’alguna forma, aquesta és la llicència que tenen els ninots i els seus diàlegs: poden dir exactament el que el públic en general pensa i fer-ho de forma políticament incorrecta, amb una crítica ferotge però refinada, d’aquelles que te les fot però no pots dir res.

La utilització del llenguatge propi del carrer i fins i tot altre tipus d’expressions i vocabulari que el propi Forges va adaptar per fer encara més gràcia, com “Gensanta”, “firulillo”, “jobreído”... utilitzats en la justa mesura i en el lloc adequat converteixen la vinyeta en una petita meravella que convida a fer gràcia.

Forges ha dibuixat i retratat gairebé mig segle de la història d’Espanya. El seu humor culte, amb una certa elegància malgrat la senzillesa, un punt nostàlgic, és imperdible i al mateix temps també, clarament identificable i reconeixible.

Per ser humorista gràfic cal tenir una visió àmplia, panoràmica, de la situació que es vol retratar i al mateix temps, afinar i encertar amb l’escena petita, concreta, que li doni forma i arribi a tot el públic de la mateixa manera.


Forges va ser un mestre en totes aquestes facetes. Per això avui, a Connexions Culturals, volem retre-li un merescut homenatge.
























Comentaris