GEORGE SAND: FENT CAMÍ


Avui que sembla que pot nevar a qualsevol punt de Catalunya...





George Sand, pseudònim de Amantine  Aurore Lucile Dupin, baronesa de Dudevant (París 1804 - Nohant 1876), va ser una famosa i prolífica escriptora, membre d’una família aristocràtica. Estava destinada a les labors de la seva classe però Aurore tenia altres plans per a la seva vida. Es va casar i divorciar del baró Casimir Dudevant i es va dedicar a escriure, que era la seva passió. La seva primera novel·la, “Rosa i Blanc” la va escriure en col·laboració amb Jules Sandeau, de qui va prendre el pseudònim de Sand.


Malgrat ser una dama preferia vestir-se amb roba de tall masculí, tot i que no menstenia els vestits per assistir a les reunions socials. De fet, aquesta disfressa masculina li va permetre circular lliurement per París i accedir a llocs que estaven vetats per a les dones. Per això es va poder fer amb Franz Liszt, Delacroix, Víctor Hugo, Honoré de Balzac, Gustave Flaubert o Juli Verne, només per esmentar alguns dels artistes i intel·lectuals més coneguts de la seva època.
Va mantenir relacions amb Alfred de Musset i després, també amb Frédéric Chopin, de qui va ser amant i la relació amb el qual, és la més coneguda de la seva biografia.
Sand va passar l’hivern de 1838-39 amb els seus fills a una casa prop de Palma de Mallorca i a la Cartoixa de Valldemosa, estada a partir de la qual va néixer “Un hivern a Mallorca”, publicat el 1855.

Pàgina manuscrita de "Un hivern a Mallorca"

Altres títols de la seva producció van ser “Indiana” (1832), “Lélia” (1833), “El company de França” (1840), només per esmentar-ne alguns.
Aurore Dupin va morir al seu castell de Nohant, a França, a causa d’un càncer i allí mateix la van enterrar el 8 de juny de 1876. ​

Comentaris