EL TURÓ DE TARA

Hi llocs a la terra revestits d'una solemnitat màgica, plens d'una màgia antiga però no per això oblidada. Aquesta màgia, a mig camí entre la superstició i el sortilegi, jeu adormida esperant ser despertada per la mà audaç de qui pugui dominar-la i amb ella poder actuar. Hi és, esperant, a l'abric del pas dels segles. I sí, hi ha llocs màgics a la terra. Un d'ells és el Turó de Tara.

Monticle dels Tumuls del Turó de Tara

Mapa que assenyala els principals enclaus històrics del Turó de Tara

Irlanda és un dels països amb més llegendes i tradicions relacionades amb creences antigues. El seu passat celta surt al pas del viatger a cada moment i no deixa de sorprendre la veritat amb la qual aquest passat es manifesta. El Pujol de Tara, a uns 40 quilòmetres de Dublín, és una elevació de forma allargada, amb una altitud més aviat escassa, situada estratègicament a la província de Leinster, al costat del riu Boyne. La visita al turó sorprèn pel gran nombre de monuments antics que conté i és famosa a més, per ser la seu del Gran Rei d'Irlanda. Es tracta d'una fortificació datada en l'Edat del Ferro, de gairebé 1000 metres de circumferència. En el seu interior es poden veure dues estructures més en forma d'anells erigits amb pedres, coneguts com la Casa de Cormac i el Seient Real i allí s’alça la Pedra del Destí, sobre la qual eren coronats els Grans Reis d'Irlanda.

Anells de Tara

La llegenda explica que la pedra va ser portada fins al seu lloc pels Tuatha de Danaan enllà del temps i que quan el veritable rei d'Irlanda es va parar al seu damunt, la roca va rugir com un lleó. Es diu que fins a 142 reis consecutius van governar Irlanda des de Tara. Cal tenir present que la successió de reis no era hereditària sinó que els aspirants havien de guanyar el tro en la batalla. La tradició explica que perquè el rei pogués ser investit, la Pedra del Destí havia de rugir tres vegades, certificant d'aquesta manera que l’investit era realment l'autèntic rei. 

La Pedra del Destí

La tradició marca la importància d'aquest enclavament a nivell històric però també a nivell simbòlic en una època pre-cristiana carregada de creences màgiques i de tradicions antigues.

Uns graus cap al nord es troba un anell amb tres terraplens anomenat l'Anell dels Sínodes, dels quals s'han recuperat materials arqueològics romans amb més de 2000 anys d'antiguitat.

Al sud del Recinte Real es troba l'anell conegut com el Fort de Laoghaire, on la tradició diu que està sepultat l'últim rei pagà, en posició vertical. I el fort de la reina Mebd, associat a la figura llegendària de Mebd Lethderg, originària també de Tara.


Seu de reis i reines

La història de Tara no està en absolut completament estudiada ni és del tot coneguda, més aviat al contrari, encara queda molt per aclarir. El que sí que sembla clar i segur és l'origen celta de Tara i el centre polític i espiritual que representava per a l'illa. Va tenir una enorme importància en la història irlandesa des del Neolític fins al segle VI, tot i que el seu esplendor va perdre’s en gran mesura fins al segle segle XII.

Com a curiositat, una de les estructures més antigues que s'aixequen sobre Tara és el Monticle dels Ostatges. Aquesta construcció presenta un passadís curt, que està alineat amb la posta de Sol del 8 de novembre i del 4 de febrer, dates en què se celebraven les festes es Samhain (Festa dels Morts) i Imbolc (Festa del Reneixement), d'acord amb la tradició celta.



Tara era, doncs, un enclau eminentment pagà. Tanmateix, amb l'arribada del cristianisme i la tasca de Sant Patrici, el caràcter religiós del Turó de Tara va anar minvant, al mateix temps que es substituïen els reis cèltics pel Déu cristià.

En èpoques més recents, durant la rebel·lió irlandesa de 1798, els Irlandesos Units van establir el seu campament en aquest turó però van ser atacats i derrotats per les tropes britàniques a la batalla del Turó de Tara, on estan enterrats els 400 homes aguerrits que van morir allí aquells dia.



Església de Sant Patrici ubicada al Turó de Tara
Al segle XIX el Parlamentari Daniel O'Connell va convidar a una demostració política al Turó de Tara que va aplegar més d'un milió de persones, fita que assenyala la importància d’aquest turó, en aquells moments igual com també en els nostres dies, donat que el Turó de Tara figura a la llista dels llocs proposats per ser Declarat Patrimoni de la Humanitat.

Comentaris