STEPHEN HAWKING: LA DESCOBERTA DE L'UNIVERS





El físic Stephen Hawking (Oxford, 1942 - Cambridge, 2018) avui ens ha deixat.
Si busquéssim una imatge bucòlica i ideal de la seva mort potser podríem dir que ha anat a conèixer els misteris de l’univers sobre els que tant va treballar, in situ. Però el cert és que avui, beneït sigui, ha descobert els secrets de l’eternitat.
Deixa del seu pas per la Terra al llarg de 76 anys, la imatge icònica del científic amb el cos retorçat i deformat a causa de la ELA que el va començar a afectar en plena jovenesa i sobretot, una intensa feina dedicada a la descoberta i estudi de les lleis bàsiques que governen l’univers, inclosa una fefaent demostració de la teoria general de la relativitat d’Albert Einstein que implica que l’espai i el temps han de tenir un principi en el big bang i un possible final en els forats negres, en el que representa una sort de teoria quàntica, l’altra gran desenvolupament científic del segle XX.


Després d’Albert Einstein, Stephen Hawking és un dels científics, escriptor i divulgador, més conegut arreu del món. Va aconseguir fins a dotze doctorats honorífics, va guanyar el CBE i va ser designat Company d’Honor el 1989, a més de rebre premis, guardons, reconeixements i medalles de tots els àmbits universitaris i científics.
La seva dolença, altament incapacitant, no el va privar, tanmateix, de desenvolupar un extens programa de viatges, conferències, trobades científiques i certamens dedicats a la ciència. De fet, davant la seva malaltia, va saber recrear d’ell mateix una imatge de superació i de lluita que ha convertit la seva vida, en una vida plena.
De les seves nombrosíssimes publicacions cal destacar sobretot, cinc importants llibres de divulgació: “Breu història del temps”, “Forats negres i universos bebès i altres assajos”, “L’univers en una closca de nou”, “Brevíssima història del temps” i la més recent, “El gran disseny”.



Alguns pensaments que Stephen Hawking ens va deixar i que conviden a la reflexió:

“La vida, seria tràgica si no fos graciosa”.

“Les persones tranquil·les i silencioses són les que tenen les ments més fortes i sorolloses”.

“L’univers no només té una història, sinó qualsevol història possible”.

“Els virus de les computadores haurien de considerar-se com a vida. Penso que això diu alguna cosa sobre la naturalesa humana, que la única forma de vida que hem creat és purament destructiva. Hem creat una  forma de vida a la nostra imatge i semblança”.


Potser convindria que donéssim un parell de voltes a tot plegat...





Comentaris