VILES DEL LLIBRE. AL MARÇ, MONTBLANC



Montblanc celebra al llarg de tot aquest cap de setmana la 2a. edició de Montblanc, Vila del Llibre. Aquesta és una bona excusa per parlar-ne i saber més i millor què és una Vila del Llibre i què hi passa.




Bellprat és un llogarret minúscol pertanyent a la comarca de l’Anoia. Alçat entre camps de conreu i boscos, Bellprat és la viva imatge d’un poblet de pessebre, amb carrers tortuosos que porten de l’església i l’ajuntament fins a l’era i que els seus 75 veïns habituals, recorren de dalt a baix en uns pocs minuts. S’hi respira calma tot l’any i un beneït silenci, que molta gent que surt de les ciutats els caps de setmana, busquen en llocs com aquest. Ara bé, des de fa més d’una dècada, al tombant del mes de juny, Bellprat es converteix en tota una altra cosa per espai de 4 dies, en els quals es celebra una fira singular que de mica en mica, ha anat fent forat en altres poblacions que s’han afegit a la iniciativa. I és que un cap de setmana a l’any, Bellprat es converteix en una Vila del Llibre.

Els veïns obren les portes de casa seva i converteixen tots els racons i raconets del poble en un aparador permanent de llibres de tota mena. Llibres per tot arreu, per tots els racons: llibres nous, vells, per intercanviar, per toquinyar, per emportar-se, per deixar... llibres i tot el que al voltant dels llibres es mou: autors, editorials, artesans, lectors... Submergits en una simbiosi cultural i lúdica de primer ordre, compartint vivences, presentacions, intercanvi d’opinions, experiències, tallers, presentacions, activitats festives, tot al voltant del llibre. Una forma original, increïblement efectiva, de compartir la literatura i fer-la viva, en contacte directe amb altre mena de propostes: gastronòmiques, turístiques i de connexió amb l’entorn.





A la iniciativa de Bellprat s’hi han afegit posteriorment Cervera, La Pobla de Segur i també Montblanc, configurant així una Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya, que mica a mica i en successives edicions, va desplegant iniciatives de turisme cultural de qualitat i ben integrades amb les poblacions en les que es celebra. Els llibres i la literatura es converteixen així, en un motor poderós i atractiu per reactivar socialment i econòmica, la població que esdevé Vila del Llibre.




L’atractiu de passejar tot descobrint l’entorn i les sorpreses que s’hi guarden


Un dels objectius principals de la celebració de la Vila del Llibre és recuperar els espais de la població i convertir-los en improvisades llibreries, de primera o de segona mà, i també en punts de retrobament amb oficis antics, sovint perduts per l’artesania de la seva fàbrica, relacionats amb el llibre. Així, enquadernació, il·lustració, cal·ligrafia, esdevenen curiositats que reneixen i veuen la llum almenys en quatre ocasions diferents al llarg de l’any. Això vol dir que fent un simple passeig pel centre de les poblacions, el visitant pot trobar un portal obert d’una casa particular a l’interior de la qual, un artesà està relligant un llibre i cosint les seves pàgines; o una llibreria amb llibres de segona mà a disposició del públic feta amb caixes de fusta o amb palets... Reciclatge, sostenibilitat, curiositat, són termes que es poden aplicar a aquestes jornades de les Viles del Llibre.


Es tracta, a més, d’iniciatives ciutadanes que amb el recolzament de diverses institucions, fan un recorregut interessant i variat per la geografia de Catalunya, especialment per les terres de Tarragona, la Catalunya Central i la Plana de Lleida.



El torn de Montblanc




Aquest cap de setmana, 24 i 25 de març, Montblanc viu la seva segona edició i experiència com a Vila del Llibre. Si us hi voleu arribar trobareu, a banda d’un munt de possibilitats de mirar llibres, de passejar-vos per entre parades, botigues i portals oberts, i al mateix temps, gaudir del contacte amb escriptors, artistes, contacontes, dinamitzadors i esveradors culturals i un nombre incomptable de professionals relacionats amb el llibre i el món editorial. I per amenitzar encara més aquests dos dies, també podreu gaudir d’espectacles per a tots els públics i edats, recitals, presentacions, projeccions, tallers... El programa, que trobareu aquí, és amplíssim.


La literatura i els llibres ens surten al pas. Són inevitables i altament necessaris.


Connexions Culturals recolzem aquestes iniciatives i admirem els seus promotors, en tant que entenem la cultura com un bé que ha d’estar a l’abast de tothom.


Comentaris