COMENÇA "TRAPEZI", LA FIRA DEL CIRC DE REUS


Està a punt de començar la 22a edició del Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, que del 10 al 13 de maig convoca a Reus a tot un conjunt d’artistes de circ que oferiran en el marc d’aquesta Fira, el seu saber fer davant un públic entregat i disposat a deixar-se sorprendre.



Les 21edicions anteriors del Trapezi avalen aquesta Fira del Circ de Catalunya com un dels referents a nivell nacional i internacional del seu àmbit. De fet, el seu director Leandro Mendoza, que va prendre el relleu de la direcció en l’edició anterior, és també artista de circ de la companyia Cíclicus Espectacles, per ser concrets i per tant, sap molt bé el pa que es dona en aquest tipus de certàmens i sap també quin és l’objectiu que persegueix: que Trapezi “esdevingui una eina imprescindible per al circ de Catalunya i un referent en el sector professional en l’àmbit internacional”. La pretensió no és pas petita però cal marcar-se objectius prou grans com per no perdre’ls de vista.



Estem en un moment de renovació del circ. Enrere queden aquells circs que basaven bona part dels seus números en el domini i explotació dels animals i que sorprenien al públic perquè bèsties aparentment ferotges com lleons i tigres, de cop i volta es mostressin ben disposats a saltar de tamboret en tamboret i de travessar anelles de foc. Aquest tràngol per als domadors i per als propis animals, ja està superat i en aquest moment el circ ofereix a l’espectador noves realitats en forma de números que són, com sempre, cada cop més difícils i que tot sovint, posen als artistes al límit de la seva perícia i possibilitats. Estem parlant d’un tipus de circ que prova les capacitats físiques humanes per fer-les anar molt més lluny, utilitzant per damunt de tot, l’eina de la imaginació com a puntal bàsic de l’espectacle. Aquestes són les noves tendències artístiques en el món del circ.




El Trapezi d’enguany ofereix una programació molt atractiva integrada per espectacles de companyies catalanes, estatals i internacionals que compleixen tres premises bàsiques i d’obligat compliment: excel·lència tècnica i varietat en els números i disciplines, produccions professionals i que tinguin voluntat de comunicació amb el públic, públic, tot sigui dit de passada, que pot anar des dels 0 anys en endavant sense màxim establert.

L’altra gran objectiu del Trapezi és generar una xarxa de coproductors d’espectacles que recolzin els artistes oferint-los els recursos necessaris per fer viables processos de creació i producció d’espectacles més exigents i amb equips artístics més amplis.   Aquest és l’altre gran pal de paller en tota producció: persones que creguin en el treball dels artistes i de les companyies els puguin oferir possibilitats de desenvolupament, creixement i promoció en tots els sentits.  I a més, aquesta voluntat no queda només circumscrita en el marc dels dies concrets de la Fira, sinó que vol ser representant durant tot l’any en diversos esdeveniments que es celebren arreu, ja sigui a nivell nacional com internacional.



Repassem una mica la programació

Comencem per la programació internacional. De Suïssa arriba David Dimitri i L’Homme cirque, un espectacle de gran format realitzat però, per un sol home; de Bèlgica veurem el duo D’Irque & Fien amb un espectacle amb un piano que porta per nom Sol Bémol i el que imperarà, per damunt de tot, la poesia; la companyia francesa H.M.G. presenta 3D; d’Alemanya, els Avital–Jochen recuperen un dels números més esperats de tot circ: el trapezi; des de Suïssa arriba Cirque au carré, amb el seu espectacle Trait pour trait amb  malabars elàstics.



De l’Estat espanyol actuaran al Trapezi d’enguany els Ganso & Cia d’Euskadi o el Teatro sobre Ruedas d’Andalusia, entre altres.

Finalment, de tall català, la Companyia Soon estrenarà Gregaris, una coprodució de Trapezi que barreja esport, acrobàcia i humor. Amer i Àfrica presentaran  Envà, un espectacle integrador amb artistes amb diversitat disfuncional.
Pel que fa als espectacles familiars hi ha al programa del Trapezi diversitat d’espectacles com  Briks de la companyia Cirk Crash  o Nothing the Nothing Live, un espectacle sense paraules de Toti Toronell i Pere Hosta. I també destacar el duo de Reus Mortelo & Manzani, que seran qui guiaran la mascota del Trapezi, que és un elefant, en els espectacles itinerants.

El públic també podrà veure l’exposició “El color del circ, cartells polonesos de circ (1960-1988) que estarà oberta a Cal Massó.



Espectacles de Cabaret

Els espectacles de cabaret de tall burlesque es presentaran les nits de dijous, divendres i dissabte a la Plaça del Mercadal de Reus. Hi actuaran l’actriu Itziar Castro i l’actor i clown Piero Steiner, acompanyts per la música de la banda Circonautas.

La Fira Trapezi, doncs, s’ha fet gran i ho vol ser encara més, un punt de referència per a totes aquelles persones que estimen el circ i es volen deixar sorprendre per trucs i números cada cop més difícils. Així doncs, entre el 10 i el 13 de maig, Reus sencera es convertirà en un enorme circ al carrer. Es podran veure espectacles a carrers i places d’acord amb la programació prevista que es pot consultar a la seva pàgina web www.trapezi.cat.




Comença l’espectacle. Alehop!!


Comentaris