PER SANT JORDI, REMENEM PARAULES



S’acosta Sant Jordi. La festa de les lletres, dels llibres i del negoci editorial per excel·lència ja es deixa ensumar en l’aire encara fred d’aquesta primavera que hiverneja.  Tanmateix, ja gairebé tenim Sant Jordi aquí, amb el seu esclat de roses per tot arreu. Aquells que gaudeixen d’aquesta jornada solen opinar que el 23 d’abril és un dels dies més macos i lluminosos de l’any, la inauguració oficial i completa de la temporada i el moment de començar a fer vida al carrer com a bons mediterranis que som. Tot això representa Sant Jordi també, i uns quants dies abans de la data, tot escalfant motors i ànims, les paraules prenen els carrers.  

Són nombroses i significatives les iniciatives que es porten a terme al voltant d’aquesta celebració, totes elles encaminades a enfortir la nostra parla i a promoure i donar a conèixer com som a través d’allò que diem i de com ho diem.



En aquest sentit el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona i la Via T, amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona, el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya i dins el marc de l’Any Pompeu Fabra, han impulsat una iniciativa que uneix cultura i comerç al centre mateix de la ciutat de Tarragona. Es tracta d’una activitat que té forma de gimcana i que té, de fet, l’esperit i la voluntat que els participants, vagin resseguint els principals carrers de Tarragona per tal d’anar cercant als aparadors de les botigues participants, un cartell amb una proposta en forma de pregunta i resposta. La pregunta consisteix en la formulació d’una frase feta i la resposta s’ha de triar entre tres possibles, de les quals, només una és la correcta.

La nostra parla és rica en frases fetes, en locucions verbals, en formes de dir, en expressions que tot sovint fins i tot fan gràcia i que tenen una base fonamentada en el nostre imaginari col·lectiu. Per exemple allò de “De mica en mica s’omple la pica” o l’altre tan socorreguda de “tanta roba i tan poc sabó”, o aquella altra que resa “aquí caic, aquí m’aixeco”, o una d’especialment picallosa com és “buscar les pessigolles”, només per esmentar-ne unes quantes, poquíssimes, tenint en compte el molt sovint que s’utilitzen, gairebé sense ni adonar-nos-en, en el nostre dia a dia.

És segur que més aviat que tard començarà a fer més bon temps i la presència del sol i l’augment de la temperatura conviden a fer passejades calmades. Per tant, aprofitant aquest tomb diari, què més bé que a més, com a afegitó, s’hi inclogui la part més lúdica de la cultura, aquella de buscar i remenar, en aquest cas, paraules.

Connexions Culturals estem molt a favor d’aquesta iniciativa i us convidem a que procureu completar-la d’aparador en aparador, tot trescant pels carrers de Tarragona. D’acord, els premis no són excessivament galdosos (un val de descompte per les botigues de la Via T, un roseret de piti miní, un lot de llibres...), però més enllà d’aquesta recompensa tirant a modesta, hi ha la satisfacció de l’aprenentatge i de la guarda d’allò que ja sabem. Endavant, doncs!. Teniu fins al dia 23 per completar la gimcana.



Comentaris