UN SENTIT ADÉU A PEPE MEDIAVILLA



És ben possible que no li conegueu el rostre.

Però si el sentiu parlar... si li escolteu la veu... segur que us vindran al cap incomptables moments viscuts ben atents a la gran pantalla, compartits amb els actors que ell doblava: Morgan Freeman, Ian McKellen, Leonard Nimoy en el paper del doctor Spok o James Earl Jones, entre altres. 

Avui ha mort Pepe Mediavilla (1940 - 2018). Avui han emmudit aquests actors formidables que, malgrat tot, seguiran fent pel·lícules que quan arribin a nosaltres, ja no seran els mateixos.

Quantes vegades us ha passat que heu deixat de veure una pel·lícula perquè la veu que dobla el personatge principal no és la que toca? No sé si direu moltes o poques o potser la pregunta us semblarà improcedent o absurda, però en el cas de veus tan representatives com la de Pepe Mediavilla, molta gent us dirà que moltes vegades. Moltes.

Els actors i actrius de doblatge fan una feina extraordinària i molt poc reconeguda. Els seus rostres sovint es desconeixen i fins i tot el seu nom, però resulten imprescindibles per al gran públic que aprecia i estima una feina cinematogràfica ben feta. En aquest aspecte és molt important, fonamental, la feina de direcció, dels actors i actrius, de tota la munió de persones que intervenen d'una forma o d'una altra en la creació d'una pel·lícula. Finalment, els dobladors posen la cirereta a tot aquest treball perquè l'espectador pugui gaudir de cada detall de l'obra. 

I són, al capdavall, meravellosos actors i actrius, ells i elles, també.



José Fernández "Pepe" Mediavilla va estudiar a l’Institut del Teatre de Barcelona i a mitjans de la dècada dels 60 va entrar a treballar en l’estudi de doblatge “La Voz de España” on José Luís Sansalvador (la veu de Tom Sheleck a Magnum) li va donar el seu primer paper important doblant a Jim Brown a “Los doce del patíbulo” i una mica més tard, al doctor Spol de la serie Star Trek: la serie original.
Va passar gairebé vint anys de la seva carrera doblant personatges secundaris i va ser gràcies a les sèries de televisió que va poder començar a interpretar a personatges protagonistes. A partir dels anys 90 Pepe Mediavilla va fer-se molt popular com a actor de doblatge en convertir-se en el doblador de capçalera de Morgan Freeman i també pel seu inoblidable doblatge del mag Gandalf, interpretat per Ian McKellen a la trilogia de El Señor de los Anillos.

No només va dedicar-se al doblatge cinematogràfic sinó que també va gravar anuncia publicitaris, falques radiofòniques, vídeojocs i reportatges de temàtica diversa.
La seva veu greu i el deix afrancesat de les seves esses són fàcilment identificables, però encara ho són més la qualitat de la seva vis dramàtica i l’exquisita gràcia amb la que posava veu als seus personatges.
El mes de febrer de l’any 2013, Pepe Mediavilla va posar fil a l’agulla en un projecte personal molt especial i estimat, unint poesia i música al costat de Joe Atlan i difonent el seu treball a través de Youtube.



Connexions Culturals sentim molt la mort de Pepe Mediavilla i som molt fans del seu treball. Escolteu-ne aquí una petita mostra.



Comentaris