17 de MAIG. COMENÇA EL SAGRAT MES DEL RAMADÀ




El flament de la lluna que avança en direcció al creixent (ara mirant cap a ponent), marca l’inici del Ramadà, el mes sagrat musulmà que es celebra a tot el món. Ara bé, què en sabem del Ramadà? Avui a ConnexionsCulturals us ho expliquem.

El Ramadà és el novè mes del calendari musulmà, conegut internacionalment per ser el mes en el que les persones que segueixen la religió musulmana practiquen el dejuni diari des que surt el sol fins que es pon. Donat que els mesos segueixen les fases de la lluna, també els mesos àrabs, el ramadà canvia de dates (com passa amb la pasqua cristiana), d’acord amb el cicle lunar.



Així doncs, el Ramadà comença amb l’aparició de la lluna el darrer dia del mes de shaabán (vuitè mes en el calendari lunar islàmic i primer dia del novè mes). Enguany ha caigut el dia 17 de maig i finalitzarà el 15 de juny.

El nombre de Ramadà en árabe se deriva de la raíz Ramada (en àrab رمضاء) que significa cremar  o ardent. Per tant el mes del ramadà és aquell en el que els pecats són perdonats, es cremen.


Al Corà, llibre sagrat dels musulmans, el mes de Ramadà és l’únic que esmenta en els següents termes:

El mes de Ramadà, en el quan va descendir el Corà,como una guía per a la gent, amb indicacions clares de la Guia i del Coneixement Per tant, qui de vosaltres estigui present en aquest mes, que dejuni en ell.
Corà 2:185


EL MES DEL DEJUNI


Si per alguna cosa és conegut el mes de Ramadà és pel dejuni que s’hi observa (semblant en el fons a la nostra Quaresma quan aquesta era de rigorós compliment, allà pel temps dels nostres rebesàvis). L’abstinència de menjar durant aquest mes es fa durant les hores de sol i només es pot prendre aliment i aigua abans de l’alba o després de la posta del sol i fins i tot després d’aquestes hores, quan ja està permès menjar, els musulmans que observen el Ramadà no ho fan pas amb normalitat sinó que els aliments que es prenen són molt més lleugers i els àpats més frugals que de costum en qualsevol altre moment de l’any.


El dejuni és, d’acord amb els preceptes islàmic, un deure del musulmà adult, tant homes com dones. Han de ser saludable, d’idees clares i residents (és a dir, que no estigui viatjant). En el cas de les dones per mantenir el dejuni han d’estar fora dels dies menstruals, del puerperi després d’haver donat a llum, d’estar embarassades o que estiguin criant els seus fills. Ara bé, en el cas de la menstruació per exemple, els dies en els que no s’ha fet dejuni s’han de “recuperar” en dies posteriors tan aviat s’ha acabat la regla. Tampoc l’han d’observar les persones malaltes, ancianes o dèbils ni els menors d’edat, sempre que puguin tenir amb l’abstinència, repercussions adverses.

En els dies del Ramadà hi ha també una sèrie de preceptes que cal seguir, entre ells, ser generós, incrementar la lectura del Corà i incrementar les pràctiques religioses, especialment en els darrers deu dies del mes.



La “recuperació” dels dies que s’havia d’haver dejunat i no s’ha fet van des de la finalització del mes actual fins a l’inici del següent, per tant, els practicants musulmans tenen tot un any per “recuperar” els dies i completar d’aquesta manera, els dies de dejuni prescrits i que tota la comunitat segueix i respecta. A més, si es tracta per exemple, d’una dona que ha de recuperar els cinc dies en els que ha tingut la regla, no cal que els dies que dejuni siguin seguits, sinó que pot fer-los de forma saltejada i així, tot complint amb el precepte, fer-ho d’una forma més fàcilment assumible. Ara bé, en el cas d’arribar al mes de Ramadà de l’any següent sense haver recuperat els dies que s’adeuen, la persona haurà de dejunar tot aquell mes i recuperar els dies adeudats més tard, però en tot cas, fer-los tots sense falta.
Fixeu-vos si és important aquest dejuni que en el cas que algú mori dins aquest mes i per tant, no hagi completat els dies de dejuni, qui haurà de recuperar-los haurà de ser el seu hereu. Però els dies, s’han de fer tots.



L’arribada del mes de Ramadà assenyala un dels esdeveniments més importants per als musulmans: la nit del Decret (Lailat ul-Qader). Es tracta de la nit en la qual el profeta Muhammad va rebre la primera revelació del Corà, fent-se així present entre els homes el misatge d’Allah. Aquest simple fet ja és motiu de celebració i d’alegria per als musulmans i així mateix ho expressen en el corpus de les seves creences.


Comentaris