ADÉU A TOM WOLFE, EL BALZAC DE PARK AVENUE


Ha mort el periodista i escriptor Tom Wolfe. Amb ell marxa una extensa obra i una nova manera d’entendre i d’aplicar les tècniques periodístiques, que més enllà de la busca de la veritat i la seva comunicació, es fonamenten en pràctiques realistes pròpies de la novel·la, que han donat nom a una nova tendència que va néixer als Estats Units als a cavall dels anys 60 i 70: el nou periodisme.
Thomas era fill d’una família modesta. Va estudiar literatura i periodisme a la Universitat de Washington. La seva primera intenció era dedicar-se al beisbol però ell mateix va veure que no reunia les condicions físiques necessàries per aquesta disciplina esportiva. Per tant, es va decantar per les lletres i explicar allò que passava de forma periodística. Els inicis professionals de Wolfe van ser als diaris The Washington Post i al New York Herald i a la revista Enquirer.

Amb la seva primera novel·la, “La foguera de les vanitats”, Wolfe va demostrar ser un narrador absolutament imprescindible i aquesta solidesa es va ratificar en la seva segona obra de narrativa “Tot un home”. Totes dues s’emmarquen dins un realisme descarnat que provenen d’una cerca acurada del reportatge que retrata amb fidelment el que passa a la realitat.
Cartell promocional de la pel·lícula "La foguera de les vanitats"

Precisament  per aquesta busca de la realitat i de retratar la societat contemporània, va seguir la tradició literària de Dickens, Steinbeck o Zola. Reivindicador de Balzac, a Wolfe el van qualificar com “El Balzac de Park Avenue”.
L’obra de Tom Wolfe va passar per diverses etapes marcades als anys 70 per una defensa de la cultura pop i a les dècades següents per enormes polèmiques en contra del narcisisme dels anys 80 tot atacant l’art modern, l’arquitectura i la literatura estadounidenca.

Wolfe va rebre diversos premis per algunes de les seves obres, entre d'altres l'American Book Award, el Premi Dos Passos de literatura de la Longwood University, la Medalla Nacional d’Humanitats i el Premi Nacional del Llibre.

Tom Wolfe ha mort a Nova York als 88 anys. Serà recordat per les seves obres però també per la seva extravagant coqueteria. Des de feia anys només vestia de blanc, impecablement entallat i lluint mitjons i corbates curioses i també un barret estil fedora que el feien autènticament únic. 


Comentaris