HISTÒRIA DEL DIA DE LA MARE



El Dia de la Mare o Dia de les Mares és una festivitat que se celebra en honor de les mares. Se celebra en diferents dates de l'any segons el país. El modern Dia de la Mare va ser creat per Julia Ward Howe, el 1870, originalment com un dia de mares per la pau, que després es va convertir en un dia perquè cada família honorés a la seva mare. Finalment ha estat acceptat com a festivitat a molts llocs del món.


Les primeres celebracions del Dia de les Mares es remunten a l'antiga Grècia. El dia que tocava se li rendien honors a la deessa Reva, la mare dels déus Zeus, Posidó i Hades.  El culte va passar després a l’imperi romà, amb tota la seva plèiade de divinitats. Així, l’adoració formal a la mare es concretava amb cerimònies Hilaria dedicades a Cibeles, o Gea, la Gran Mare dels déus. Es portava a terme durant els Idus de març, és a dir, el dia 15 d’aquest mes, i per tota l’Àsia Menor es  realitzaven ofrenes a la deessa durant tres dies.

El catolicisme va transformar aquesta celebració pagana en una altra de canònica i es va canviar el ritual per tal d’honorar a la Mare de Déu. A Anglaterra cap al segle XVII, tenia lloc un esdeveniment similar, també relacionat amb la Mare de Déu, conegut com Diumenge de les Mares. Aquest dia els nens concorrien a missa i tornaven a casa amb regals per a les seves progenitores.



Als Estats Units, el Dia de la Mare va ser iniciat l’any 1872 per Julia Ward Howe, com un dia dedicat a la pau.
Julia Ward Howe


L’estadounidenca Anne Maria Jarvis de Philadelphia, després de la mort de la seva mare l’any 1905, escriu a mestres, religiosos, polítics, advocats i altres personalitats perquè la recolzessin en el seu projecte de celebrar el Dia de la Mare en l’aniversari de la mort de la seva mare, coincidint amb el primer diumenge de maig. La proposta d’Ana Harvis va tenir una bona acollida i fins i tot va aconseguir que el Congrés dels Estats Units presentés un projecte de llei a favor de la celebració del dia de la Mare a tots els estats Units, aprovant-se el projecte l’any 1914. El president Woodrow Wilson, va signar la petició que proclamava el «Dia de la Mare» como a dia de festa nacional, que va començar-se a celebrar el segon diumenge del mes de maig.


Anna Marie Jarvis

Anna Marie Harvis

Anna Marie Jarvis va néixer l’1 de maig de 1864 a Webster, Virgínia Occidental (EE.UU.). Va viure al seu poble nadiu fins que es va mudar al costat de la seva estimada mare, Ana Maria Reeves Jarvis, a la propera Grafton, també a Virginia Occidental.

El 1905 va morir la seva mare I en aquell mateix any va començar a enviar cartes a polítics, advocats i altres persones influents sol·licitant que es consagrés el Dia de la Mare el segon diumenge de maig i l’any 1910 ja es celebrava en molts estats de la Unió. Va ser l’any 1912 quan va aconseguir que es creés l’Associació Internacional “Dia de la Mare” amb l’objectiu de promoure la seva iniciativa.

Més tard, altres països es van afegir a aquesta iniciativa i ben aviat, l’Anna va poder veure com més de 40 països del món celebraven el Dia de la Mare en dates similars.

Tanmateix, la festivitat impulsada per Anna Jarvis va començar a mercantilitzar-se, de manera tal que es desvirtuava l’origen de la celebració. Això va motivar que l’Anna presentés una demanda, el 1923, perquè s’eliminés la data del calendari de festiviats oficials.

El seu reclam, de gran abast, va provocar que fos arrestada per disturbis durant una reunió de mares de soldats en lluita, que venien clavells blancs, el símbol que Jarcis havia impulsat per identificar la data.

L’Anna lluità amb insistència contra la idea que ella mateixa havia impulsat, perdent tot el recolzament d’aquells que inicialment la van acompanyar i aplaudir.

En un reportatge que li van fer abans de la seva mort, l’Anna va comentar el seu penediment per haver impulsat el Dia de la Mare, donat que l’esperit mercantilista que va anar cobrant, estava molt lluny del seu ànim en el moment de la proposta. Anna Marie Jarvis va morir el 24 de novembre de l’any 1948 a West Chester, Pennsylvania, Estats Units.

Mares de tot el món


La maternitat és motiu de celebració aquest dia de l'any i tota la resta de dies, també. 
Heus aquí una petita mostra d'imatges que demostren que una mare és una mare, sigui quin sigui el lloc del món en el que viu, la seva circumstància particular o el color de la seva pell.

Connexions Culturals volem desitjar un dia ple de joia per a totes les mares... i de retruc, també per a tots els pares, fills i filles.



















Comentaris