ARRENCA EL FIC-CAT, EL FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINEMA EN CATALÀ



Ha arrencat l’11a edició del FIC-CAT, el Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada. S’allargarà del 4 al 10 de juny i es celebra a Roda de Berà


El FIC-CAT, Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada és una iniciativa de l'àmbit cinematogràfic que va veure la llum per primer cop l’any 2008, és a dir, fa ara 10 anys. L’objectiu d’aquest festival és posar a l'abast dels i de les cineastes - de Catalunya i de tot arreu- la possibilitat de projectar les seves pel·lícules i potenciar la creació cinematogràfica del país. Per aquesta raó el FIC-CAT s’adreça, d’acord amb els organitzadors del certamen, “als realitzadors, amateurs i professionals, que tinguin propostes actuals, creatives, arriscades i innovadores”, sempre en llengua catalana.



El FIC-CAT, doncs, ha arribat enguany a la seva 11a edició, consolidat com el certamen de referència del cinema rodat en català. Aplega al seu sí a espectadors i realitzadors que vulguin participar en el concurs, amb la finalitat de superar no només les expectatives de quantitat, sinó també de qualitat de les propostes que s’hi presenten, esdevenint també un referent per als distints professionals del sector cinematogràfic de Catalunya que intervenen d’una forma crucial en el rodatge d’una pel·lícula: guionistes, directors i directores, productors, actors i actrius, músics, crítics, etc.



Al mateix temps, el FIC-CAT també vol consolidar i fomentar les activitats eductives que es porten a terme al voltant del món del cinema. L’objectiu és “promoure l’aprenentatge i l’ús dels codis del llenguatge audiovisual i multimèdia”, amb  la idea de formar nous professionals que esdevinguin la nova generació de cineastes de Catalunya.



Un certamen obert a tots al públic i als professionals
Com passa amb tots els festivals i mostres, l’objectiu és aplegar el màxim nombre possible d’assistents, tant a nivell de públic con de participants, en aquest cas, professionals del món del cinema. Al concurs s’hi poden presentar produccions vingudes de qualsevol punt del món,  només que compleixin un requisit bàsic, que és haver estat gravades en llengua catalana i en qualsevol de les seves variants.



Enguany l’eix temàtic són les localitzacions. Per això també es va inaugurar l’exposició SCOUTING IN CATALONIA. Es tracta d’un recull de fotografies fet a partir de l’arxiu de diversos localitzadors catalans, que vol donar a conèixer i reconèixer la feina que fan els localitzadors d’espais de rodatges catalans, és a dir, quina és la feina que fan les persones que busquen els espais més apropiats i idonis per rodar-hi aquesta o aquella escena. Una feina imprescindible i que sovint passa desapercebuda però que té, en canvi, una enorme importància en el sí del propi rodatge. Aquesta exposició compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat i l’Agència Catalana de Turisme.

Fins diumenge dia 10 de juny es podran veure a Roda de Berà i dins el marc del FIC-CAT, pel·lícules de distintes categories que competeixen: llargmetratges, curtmetratges, documentals, vídeoclips i els treballs de centres educatius, ja siguin d’ensenyament infantil, primària o secundària.



“Cançó per a tu” va inaugurar el FIC-CAT

L’estrena exclusiva d’aquest llargmetratge va obrir foc al certàmen que s’allargarà fins al dia 10 de juny. “Cançó per a tu” és una producció de Galápagos Media i Televisió de Catalunya dirigida per Oriol Ferrer.

“Cançó per a tu” és la primera pel·lícula que s’ha rodat sobre la Nova Cançó i també el retrat d’una època convulsa que canvià Catalunya per sempre més. La pel·lícula mostra els fets històrics que van marcar tota una generació i van significar l'origen del catalanisme modern i democràtic: la caputxinada, les assemblees clandestines, les manifestacions pels presos polítics...  Es tracta d’una història d’amor que es desenvolupa amb un rerefons polític i social que, si bé va passar fa cap a 50 anys, no està pas tan lluny dels nostres dies i del que es viu ara.


Aquest projecte s’ha finançat amb el sistema crowfunding de Verkami. Ara ja se’n poden veure els resultats.





Comentaris