FRANCESC CAUDET (FRANK CAUDETT) I LES NOVEL·LES POPULARS

Foto: Pere Tordera. Diari ARA

No ens queden tan lluny en el temps la imatge memorística dels quioscos (cada cop n'hi ha menys) que s’obrien a carrers i places i en els que a peu de carrer, es despatxaven diaris, revistes, contes infantils, llaminadures, loteria, còmics (el famós TBO) i també novel·les de format petit, característiques de les edicions senzillíssimes -perquè així resultaven més barates-, que sovint s’oferien als clients penjades de cordills com si fossin roba estesa, per tal de facilitar que la clientela les pogués veure bé i triar al seu gust.



Les novel·les populars que s’oferien als quioscos entre els anys 50 i 90, eren econòmiques, realment assequibles.  En una sentada d’una tarda, la nova entrega ja podia estar llegida i per això i per l'entreteniment que oferien, gaudien d’un gran èxit entre el públic de totes les edats; fins i tot molts lectors van aprendre a llegir amb aquestes històries.



Ara bé, que els llibrets fossin barats no vol pas dir que la història que contenien fos menor o mostra d’una literatura menyspreable i no digna de ser tinguda en compte. Al contrari!. De fet, les novel·les de quiosc, sovint de temàtica amorosa, romàntica, d’acció, de detectius i ambientada en l’oest americà en el moment de major apogeu d’indis i vaquers, solen tenir les mateixes característiques que els títols que formen part de la considerada “gran literatura”, i encara una dificultat molt major: als seus autors se'ls exigia una enorme producció ja que publicaven una nova entrega setmanalment, el que demostra que eren escriptors tot-terreny, prodigis de la naturalesa literària, capaços de fer autèntiques maratons asseguts davant la seva màquina d’escriure!. Con a contrapartida tenien un reconeixement social ínfim o fins i tot injustament inexistent.



Francesc Caudet va ser autor de més de 1.500 títols de novel·les de quiosc. Sovint publicava les seves històries sota pseudònims com Frank Caudett, Montana Blake i Kyle Brown, el que encara fa més complicat el reconeixement de la seva feina; just reconeixement que ha arribat ara, que l’escriptor ha mort a l’edat de 78 anys.



Francesc Caudet va néixer a Barcelona l’any 1939, tot just acabada la guerra. Des de molt petit va tenir una clara inclinació cap a la literatura. Li encantava llegir els clàssics francesos i russos com ara Tolstoi, Dumas i sobretot Verne, però al mateix temps, com a bon lector, també s’enganxava a les novel·les de quiosc de Donald Curtis o Mark Halloran, donat que aquestes darreres eren més assequibles i més fàcils de portar amunt i avall.  

Al 1965 va començar a publicar les seves novel·les, la primera de les quals, “Enigma”, era una història sobre l’FBI que va publicar Editorial Rollán, una editorial ubicada a Madrid que es dedicava als llibres de butxaca, els coneguts “bolsilibros”. Ara bé, l’editorial per excel·lència que assortia els quioscos de material de primera i de tota mena, era l’Editorial Bruguera. Caudet va fitxar per Bruguera el 1967 i va escriure per aquesta editorial més de 400 títols que va publicar amb pseudònims que sonaven a importants i sobretot, a autor estranger, com ara Michael Bannister, Kyle Brown, Winston McNeal i sobretot, com a Frank Caudett.



Els gèneres literaris que Caudet va conrear més sovint i amb més èxit van ser les novel·les de detectius, les novel·les del far west i també les històries de terror, que va publicar en editorials com Ediciones Obelisco, Libsa o Editorial Planeta.

Alguns dels seus títols més coneguts són “Generaciones castradas”, “Las profecías de Nostradamus”, “Poesía se escribe con sangre”, “Madame Guillotin”, “Mil años después”, “Los que no están”, “Cementerio City” i tants i tants altres.



Francesc Caudet s’ha passat la vida escrivint, d’una forma incansable, aguantant (que també s’ha de dir), l’explotació que representava lliurar a l’editorial un títol nou (o de vegades dos) cada setmana, en un exercici constant que demostra fins a quin punt arribava la capacitat de treball d’aquest autor, posseïdor d’una imaginació tan formidable com inesgotable.

Foto: Nació Digital

Francesc Caudet ha mort el dia 5 de juny a l’edat de 78 anys i va escriure fins al darrer dia de la seva vida, ara ja amb més tranquil·litat, amb menys pressió i per a Multieditors de Promociones SL, un holding sud-americà amb el que encara ha publicat la seva darrera obra “La Starlet”.


L’equip de Connexions Culturals ens afegim al reconeixement d’aquest escriptor i al condol per la seva mort.

Comentaris