QUIM MONZÓ, PREMI D'HONOR DE LES LLETRES CATALANES


Des de fa 50 anys Òmnium Cultural lliura el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.
Aquest any el guardó i el reconeixement que porta implícit han recaigut en la persona de l'escriptor Quim Monzó, autor entre d'altres obres, de la conegudíssima i celebrada novel·la "La magnitud de la tragèdia".


Aquesta és la reacció que Quim Monzó va tenir fa unes quantes dates, quan l'actual president (circumstancial) d'Òmnium, Marcel Mauri, li va fer arribar a Monzó una carta signada per Jordi Cuixart, que actualment està empresonat, en la que se li anunciava que era el guanyador de la present edició del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.




Quim Monzó (Barcelona, 1952) és un escriptor complert. No només escriu novel·les sinó també contes, articles d’opinió, guions televisius, ha flirtejat amb el teatre i a més, és un personatge habitual en diferents programes de televisió i de ràdio.


Va començar a treballar en el món del periodisme als anys 70 com a corresponsal de guerra i columnista, a la premsa periòdica. En col·laboració amb Albert Abril, va escriure a Tele/Xpres reportatges sobre el zones en conflicte com Irlanda del Nord, Vietnam o Cambotja. Com a escriptor va publicar la seva primera novel·la “L’udol del griso al caire de les clavegueres” que tracta del Maig del 68 francès i el recull de contes “Self-Service”. A aquest van seguir tot un reguitzell més de contes curts com “Olivetti, Moulinex, Chaffoteaus et Maury”, “El perquè de tot plegat” i d’altres, que es van aplegar en el volum “Vuitanta-sis contes” (1999) i que li va merèier el Premi Lletra d’Or i Premi Nacional de Literatura Catalana l’any 2000.

Altres títols que complementen la seva orla són “Tres Nadals”, “El  millor dels mons” i “Mil cretins”. A banda, també ha publicat desenes d’articles i dues novel·les: “Benzina” i “La magnitud de la tragèdia”.
L'any 2007 va rebre l'encàrrec d'escriure i recitar el discurs inaugural de la Fira del Llibre de Frankfurt, certàmen que tenia com a convidada la cultura catalana. Des de desembre del 2009 a l'abril del 2010 va tenir lloc, al centre Arts Santa Mònica de Barcelona, una exposició retrospectiva sobre la seva vida i la seva obra, que duia per títol "Monzó".
El darrer premi que ha guanyat ha sigut, doncs, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, que reconeix tota la seva trajectòria.


L'equip de Connexions Culturals volem expressar la nostra felicitació al guanyador Quim Monzó i recollim a continuació les seves paraules.

Comentaris